Ett klick här, ett mässlingsutbrott där

I vår digitala samtid kommer påverkan från olika håll och åsiktsmolnen flyger hit och dit mest hela dagarna. Folk i allmänhet är väldigt snabba att tycka till om saker och rätt var det är har någon repostat eller -tweetat ett något från 2007/sajt av tvivelaktig karaktär/länk med phisingförsök/you name it. Det är kort och gott väldigt lätt idag att klicka send innan hjärnan tänkt klart. Eller så spelade du kanske Candy Crush samtidigt och ville bara populera din feed med något som någon annan som du trodde var lite smartare än du hade postat. Nåväl, alla kan göra misstag. I en sociala media-kanal går det oftast att rätta till ett felklick, men i den fysiska världen kan det bli svårare. Ta t ex den stora vaccinationsdebatten som blossar upp med jämna mellanrum. “Inte behöver vi vaccinera mot (säg) mässlingen, det är ju så få fall i Sverige nuförtiden”. Ja, det stämmer. Vaccinet infördes i Sverige från 1,5 års ålder 1971 och då började fallen minska. 1982 infördes vaccinationskombinationen MPR och då började antalet mässlingsfall stadigt minska i Sverige – för att vi vaccinerar våra barn! Inte för att viruset dog ut.

Mässling_i_Sverige_1911-2013 Källa: Wikipedia

Såhär fungerar en vaccination: “Genom att tillföra kroppen ett försvagat eller så kallat avdödat smittämne får man kroppens immunförsvar att bilda antikroppar, som ger skydd mot sjukdom. Nästa gång man kommer i kontakt med smittan kan kroppen snabbt försvara sig så att man inte blir sjuk.”

Så hur kommer det sig då att några väljer att vänta? Några nämner att barnen, eftersom det företrädesvis är barn som vaccineras, ska få chans att utveckla sitt eget immunförsvar. Några nämner andra, allvarliga bieffekter. Några nämner säkerligen att staten vill att vi ska vaccinera oss för att minska kostnaderna vid ett eventuellt utbrott. Och ja det kan säkert stämma, då ett mindre mässlingsutbrott i stockholmstrakten år 1999 där 52 fall identifierades (3 personer i utbrottet var vaccinerade) ledde till att 20 personer (38 %) behövde sjukhusvård. I Sverige bor idag 9 747 355 personer (per den 31 december 2014). 38 % av det är 3 703 995 personer. Vården räcker ju knappt till idag, så hur skulle det gå? Några nämner att vi inte har så mycket mässling i Sverige. Nej det har vi inte, men såvida du inte låser in dig och dina kära på en avskärmad gård finns ju risken att ni får eller ger viruset på en resa. Inkubationstiden är 1-3 veckor, på den tiden hinner de flesta träffa många nya människor och passera olika miljöer. Vad många inte vet är att mässlingen är en av de mest smittsamma sjukdomar vi känner till, och den är både anmälningspliktig och smittspårningspliktig. Det innebär att om du, eller någon i din familj/nära krets skulle få den är du/hen skyldig att anmäla sjukdomen till din senast behandlade läkare. Kan vara bäst att ringa in först, då mässlingen är extremt smittsam och smittar främst i droppform via luften.

Så för din, för andras, för världens skull – gör inte ett problem av något som inte behöver vara det. Det finns tillräckligt med saker som kan hända eller gå fel ändå.

Källor:
1177 vaccinationsprogram
1177 Mässlingen
Socialstyrelsen
Folkhälsomyndigheten
SCB

#Blogg100 #Dag3 #Vaccination

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: