Showrooming – inte bara negativt för e-handeln

Idag e-handlar majoriteten av den svenska befolkningen någon gång per år (72 % enligt Svenskarna och internet 2012). Jämfört med år 2000 har det hänt en del, då var det knappt var tionde svensk som köpte något på internet, och tillväxten ökar stadigt – hela 19 % i Q2 2013. Det är den högsta tillväxttakten för ett andra kvartal sedan 2008 enligt HUI (E-barometern Q2 2013). En orsak till e-handelns starka trend kan vara tillgången till fler betalningsformer i olika digitala enheter, och självklart också en utbredd trygghetsaspekt, vi är inte längre lika rädda att bli svindlade när vi handlar. En annan faktor är en större kunskap bland återförsäljarna och e-handelsföretagen om hur man knyter ihop de olika försäljningskanalerna för att följa kundens köpcykel och hitta köptriggers.

Hemelektronik är en av de största branscherna på nätet, och omsatte år 2012 hela 7,6 miljarder på nätet. Under 2013 fortsatte den starka trenden och försäljningen via e-handel ökade ytterligare 19 % under andra kvartalet 2013 – detta samtidigt som branschen i sin helhet fortsatte backa vilket är anmärkningsvärt.
2011 gick hemelektronikkedjan Onoff i konkurs, och tidigare i år var det dags för Experts egna butiker (ej franchise) att slå igen. Men vad är det som möjliggör en stark utveckling i en isolerad kanal (e-handel), samtidigt som en hel bransch backar och stora butikskedjor går i konkurs? Inom hemelektronikbranschen är konkurrensen hård och marginalerna små. Många förefaller tro att showrooming, dvs, att leta information i en fysisk butik och avsluta köpet i en elektronisk kanal, kan vara en starkt bidragande orsak.

Jag tror att showrooming, och även s k reverse showrooming (leta information online om en produkt och avsluta köpet i en fysisk butik) inte behöver vara negativt varken för e-handelns eller hemelektronikbranschens utveckling. Här gäller det snarare att se efter var och hur kunden triggas till köp och att kunna erbjuda möjlighet för kunden att genomföra köp via de egna och kontrollerade kanalerna – oavsett om de är fysiska eller elektroniska. Marginaler och kostnader för att ha butik blir er hemläxa, men man ska inte heller underskatta andra aspekter som kan vara viktiga för ett köp, till exempel upplevelseshopping, tidsaspekten eller närhetsprincipen.
Vissa kedjor har gått så långt att de tar betalt för att tillgängliggöra produkter i butik, en summa man ofta får tillbaka om man senare handlar i samma butik. Det finns också de som skapar egna artikelnummer för att försvåra jämförelse online. Här gäller dock att gå varsamt fram; risken är att man skrämmer bort kunden snarare än att locka in den. Beroende på vilken typ av produkt det gäller och vilket engagemang den driver kan man istället arbeta aktivt med segmenterad info eller reklam, med ett inlåsnings-erbjudanden som t ex ett produkttest i butik som kostar pengar men som återbetalas vid köp av en produkt eller ett klassiskt lojalitetsprogram.

Showrooming behöver inte vara ett problem för vare sig e-handeln eller de fysiska butikerna, men skall inte ignoreras eller ses som ett övergående fenomen. Var säkra på att jag kommer skriva mer om showrooming här på bloggen framöver…

(Texten är från Cloud Nines blogg, författad av undertecknad)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: