Köpupplevelse vs varumärkesupplevelse 0-0

För att skapa en varumärkesupplevelse krävs en hel del, för att rasera den inte speciellt mycket. Kanske räcker det med en enda, riktigt dålig köpupplevelse?

Fler och fler försäljare, klädbutiker m fl inser fördelarna med att finnas online – man kan nå fler genom konsumenter genom en icke-fysisk plats, vara tillgänglig 24/7/365, skapa konversationer före, under och efter köp av produkterna, fördjupa relation med varumärket och mycket mer.

På senare år har de stora kedjorna etablerat sig starkt online. Konstigt vore väl annars, för att ha en väl fungerande onlineshop är guld värt ur lagerhantering och kunduppföljning. Kedjorna tar till konkurrensmedel som fri frakt, poäng på lojalitetsprogram, olika typer av rabatter och alla möjliga sorters betalningsmöjligheter. I de flesta fall lyckats de rätt hyggligt, i andra till och med riktigt bra. H&M har en synnerligen väl genomtänkt produktpaketering där olika plagg och accessoarer presenteras tillsammans:

Lindex ger konsumenten möjlighet att få mail när en önskad produkt som förhandsvisats online når e-handel eller fysisk butik:

Ticnet har ett fint välkomstbrev anpassat för större event med all info du som besökare behöver.

E-handel etablerad, köpcykeln online sluten. Så långt är allt väl. Problemet uppstår först när händelser utöver de vanliga sker, t ex ett designsamarbete, biljettsläpp till världsartist och liknande. I vanlig ordning produceras kampanjer on- och offline men här slutar likheterna. För när butikerna ordnar kösystem för konsumenterna och sätter upp regler kring shoppingprocessen glömmer man matcha det mot e-handeln. Köerna utan de fysiska butikerna ger gyllene fotomöjligheter för medierapporteringen, men det är svårt att fota människor i en e-kö, och lika svårt är det att stoppa deras irritation att spridas i vilket media som helst när deras köp inte går att genomföra – helst taggat med din kedjas namn.

Så, nästa gång du planerar en försäljningsaktivitet utöver det vanliga, tänk en extra gång på konsumenten. Det spelar ingen roll om ni bjuder in till vip-shopping om inte den digitala infrastrukturen klarar av det. Inte heller om servrarna inte klarar trycket. En enkel lösning är att lyfta ur den berörda sektionen ur e-handeln för att inte belasta övrig sajt. På så sätt blir det dessutom ännu enklare att kunna anpassa servrar (gärna molnbaserade) för tillströmningen.

Din bästa marknadsföring är en nöjd konsument. Ge henom en bra köpupplevelse och de sociala medeirna kommer lovorda din e-handelslösning.


Tack för uppdatering, men vilken plats i kön har jag?

Advertisements

One thought on “Köpupplevelse vs varumärkesupplevelse 0-0

  1. Pingback: Margiela för H&M | sometimes a vessel of blah blah blah, sometimes brilliant.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: