v. 35 – länkfest (mobila intranät, ultraljud, twittercensus)

Ibland går tiden extra snabbt (tänk Tillbaka till framtiden här), därför postar jag idag saker jag tänkte posta v 35 (nu är det vecka 36 enligt vecka.nu).

Mobila intranät
Sedan 2011 har det pratats om sociala intranät som det nya svarta, men sanningen är att trenden rent faktiskt fortsatt vidare mot det mobila intranätet. Några som förstått vikten av ett mobilt intranät är Ebay. Med ca 16 000 anställda saknade man ett för dem anpassat, gemensamt verktyg som skulle underlätta de anställdas vardag. Man valde ut 9 huvudfunktioner, lade till en viss gamification-faktor för att få anställda att fylla i (och därmed skapa innehållet i inranätet) och lät alla vara delaktiga – det finns till och med en “Ask the boss”-avdelning.

Det finns många fördelar med att skapa ett skräddarsytt mobilt intranät, inte bara om man är ett större företag. Behovet måste alltid komma i första hand. Vilka tjänster skulle du vilja ha med dig i din smartphone eller läsplatta?

Ultraljudsapp
För en tid sedan pratade vi (Cloud Nine) mycket om ShopKick, en app med ett socialt lager som m h a ultraljud pingar dig automatiskt när du fysiskt går in i en butik och sedan “checkar in” dig. Du kan också scanna erbjudanden etc – allt för att samla KickBucks som du kan lösa in mot rabatter eller saker. Det var ju rätt coolt.
Men sedan kom Sonic Notify. Liksom med ShopKick krävs en app, men i det här fallet behöver du inte gå in i en butik. Med utraljud pingas din telefon och aktiverar appen som laddar in freebees, extramaterial, erbjudanden etc. Det innebär att du i godan ro ser ett tv-program och att din telefon kan ta emot information – utan att du aktiverar dig eller appen. Supersmart sätt att koppla t ex reklam till dig emd erbjudanden, mer info om produkter, möjlighet att få exklusivt innehåll kopplat till ett tv-program eller reklam etc.

Twitter-census
Några av er har säkert redan sett Intellectas Twittercensus – en spännande kartläggning över de svenskspråkiga Twitter-konton som finns. Intellecta har klustrat efter områden och riktigt intressant blir det när man t ex lägger in ett avgränsat område som deltagarna i årets Almedalen och hur det skiljer sig från t ex deltagarna på årets SSWC

För er som inte har läst finns rapporten här

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: