#SSWC 2012 – en diskussion om responsiv design

Igår kom jag hem från årets bästa inspirations-, kunskaps- och partykonferens SSWC. 4 dagar av nätverkande och häng med ungefär 450 andra datanördar kan ju aldrig vara tråkigt, eller? 🙂

I år var jag delaktig i två sessions, social shopping (snart på slideshare) och responsiv design Den senare var på initiativ av den eminenta @anettsky, och var på temat alla älskar responsiv design, eller?…. För några fallgropar eller hakar borde det ju finnas med detta fantastiska begrepp? Att få moderera en diskussion där _ALLA_ vet vad responsive design och mobile first är, är ett sant privilegium. Som titeln avslöjar letade vi fallgropar, hakar och annat okänt med detta ack så populära synsätt. Responsen var fantastisk och här är några av de rubriker som diskuterades:

Sajter “direktöversätts” inte
Jaha, vad menas med det då? Bara för att du har en välkodad sajt blir den inte responsiv. Den kan visas som en pyttesajt på din lilla skärm, eller till och med inte als om det är flash.

Användarfokus
Oj oj, hur ofta verkar användaren vara den sista som tillfrågas? Gärna efter något lanserats? Ta reda på vad användarnas behov är innan du utvecklar! Testa! Testa igen! Responsiv design handlar om att anpassa informationsmängd till olika skärmstorlekar, och har du gjort din hemläxa och tagit reda på vad användarnas behov är kommer din responsiva lösning tas emot med varm famn, utan att det känns som något saknas.

Responsive vs app
En bit in i diskussionen kom frågan om responsive vs app. Här pratade vi både om brytpunkt och komplement. Svaret är enkelt; vad passar tjänsten/sajten och användarnas behov bäst? Kika i statistiken, fundera på kostnad/uppdatering/ev. betalmodell etc. Prata sedan med användarna och fundera på hur väl er tjänst/produkt lämpar sig för de olika formaten.

Issue: bildhantering
I den mer tekniska delen av diskussionen diskuterades bildhantering. @jonkpirateboy hade bra input, läs mer om hans version av 960gs på här.

Mobile first
Jonk hade även en egen teori om “none first” istället för “mobile first”, d v s att anpassa efter informationen snarare än efter minsta formatet. Lät som en utmärkt utveckling i mina öron! (Tillägg från @jonkpirateboy: koden som finns i min responsiva 960 är None first. None first är förresten ett eget påhitt.)

Övriga länkar som kan vara bra att ha är:
columnal
Bootstrap

Fortsätt gärna diskussionen och tipsa varandra om kodtricks och annat på Twitter #sswc_rwd

Advertisements

4 thoughts on “#SSWC 2012 – en diskussion om responsiv design

  1. Pingback: Några fina minnen från SSWC och bilder som illustrerar detta #sswc | Helen Alfvegren

  2. Pingback: @videren’s länksamling om #SSWC 2012 « Jan Viderén

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: