Kotex kampanj på Pinterest

Igår postade jag min presentation om Pinterest från Webbdagarna, och jag tänkte följa upp med ett par exempel på kampanjer över de kommande dagarna.

Byrån Smoyz har gjort vad de kallar “världens första Pinterest-kampanj” för Kotex (som tillverkar kvinnliga hygienprodukter..), men jag är inte benägen att håll med. Kotex valde ut 50 (i sina ögon) inspirerande kvinnor som fanns på Pinterest. Därefter analyserade de kvinnornas pins och mot att kvinnorna re-pinnade Kotex presentinbjudan fick de ett bud hem till dörren med en present inspirerad av sina pins…

Det är ju alltid kul med nya drag, men i den här “kampanjen” finns en hel del tveksamheter:

1. Vänta nu, välja ut 50 kvinnor? Hur då? Genom att låta en praktikant skanna av hela Pinterest? Ska man vara transparent tycker jag man ska berätta hur dessa blev utvalda (tävling, särskild kunskap etc), annars övergår en fin känsla av att vara utvald snabbt i att känna sig stalkad..

2. De kunde få en present genom att re-pinna en presentinbjudan från Kotex. Innebar det att Kotex tillverkade alla presenter först i väntan på re-pins? Vad hände med de som inte svarade?

3. “Nästan” 100% svarade enligt Kotex. Det är stor skillnad på att säga 62%, 98% eller 100% eller vad det nu blev. Vill man bjuda på statistik får man ge siffror, inte antaganden.

Så, först och främst efterlyser jag transparens. Vill man vara med i leken och prata kampanj så får man också redogöra bättre för händelseförloppet. Kanske var detta en superkampanj, men det är så många detaljer som inte finns med i klippet ovan att det istället ger badwill?

Jag är den första att uppmuntra test av nya sociala media-plattformar – så länge det stärker varumärket eller produkten vill säga. I det här fallet, not so much. Det hade ju kunnat bli rätt kul! Hade jag fått anmäla mig själv med en utvald Board hade jag troligen uppskattat det mer än någon sorts grisen-i-säcken analys..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: