Ulrika Schreil

Barnuppfostran – eller vem öppnade Pandoras ask?

In bebisar, förlossning on 4 maj, 2009 at 7:51 e m

När C anlände i oktober hade jag spenderat månader med förberedelser på vad jag trodde skulle bli graviditetens klimax – förlossningen that is. Förlossningsförberedande kurs i största allmänhet och andningsteknik i synnerhet, powerwalks och avslappningsband. Vi lyssnade på andras förlossningsberättelser och skrev förlossingsbrev. Hur skriver man förresten ett instruktionsbrev om en händelse man aldrig tidigare varit med om och än mindre kan föreställa sig? Men nu, nu skulle bebisen ut enligt konstens alla regler!

När dagen D väl kom kände jag mig redo. Redo för att föda trodde jag. Visst var jag redo för förlossning, men på något sätt hade jag helt förträngt det som kom efter – livet med bebis. Blott några timmar efter förlossningen visade en road sköterska mannen hur blöjorna skulle bytas på enklast sätt, och ett dygn senare tvättade vi med gemensamma krafter bort barnbecket. Det lilla pyret var en present vi aldrig ville sluta titta på, och för varje timma som gick blev vi mer och mer varse om denna lilla varelses storhet i sin lilla form. Livet kan vara så fantastiskt.

Tiden går och efterhand tunnas nyfödd-bebis-bubblan ut. Varje dag slås jag av hur fantastisk vår lille son är, vilken individ han håller på att utvecklas till. Varje dag undrar jag hur jag ska kunna ge honom den bästa barndomen, uppfostran och så mycket kärlek vi kan (utan att kväva honom, fin linje där..). Tryckte någon på reset-knappen tror ni? Ibland känns det som att livet startade först med baby Cs ankomst.

Idag är han 6,5 månader och nya spännande situationer uppstår varje vecka. För inte alls länge sedan hamnade vi i ”sova i egen säng”-utmaningen. Numera sover baby C i egen säng – 3/4-delar av natten. Det är helt ok tycker vi, att få ha en liten mysig bebiskropp nära, nära framemot morgonen är ett privilegium! Vår bästa litteratur i ämnet är Elisabeth Pantleys Somna utan gråt : hjälp din bebis till trygg och god nattsömn och Vi Föräldrars Allt du vill veta om barnets sömn men varit för trött för att fråga om. Om små barn medför små bekymmer, och stora barn stora bekymmer återstår att se…

P.s Vi föräldrar har en rätt bra bruksanvisning för nyblivna föräldrar här samt deras lista med vad en nyfödd behöver enligt dem. Mitt tillägg: färre antal byxor, fler bodies.. Tänk på att bebin bara har en storlek ett par veckor.

Nu väntar bara lära-gå-vagnar, dagis-inskolning, pott-träning, cyckla utan stödhjul, skoldiscon och ja.. ni fattar… D.s

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: