Ulrika Schreil

Och så var det dags för bröllopsfoto

In Uncategorized on 4 november, 2007 at 12:02 e m

Den här otroligt vackra kvinnan med man och entourage befann sig i samma åldriga park som oss i Kyoto. Hon är brudklädd, och hon och hennes man var där för att ta sina bröllopsbilder. Vi kunde inte låta bli utan bad snällt om tillåtelse att fotografera henne. När vi nämnde att vi var på smekmånad (ett av de ord de flesta japaner verkar förstå var just ”Honeymoon”) blev alla överförtjusta och krävde att vi skulle fotograferas med brudparet. Vi ser verkligen ut som osnutna babianer brevid dessa två bröllopsklädda, söta japaner. Lite avis blev jag, alla detaljer i deras klädsel är så förfinade att det får hela min 6-timmars pre-bröllop-förberedelsetid att framstå som någon sista-minutenlösning…

Som titel utlovas kommer lite fototips, men först en anekdot: När vi skulle gifta oss kom en här icke namngiven person med det ofantligt dumma förslaget att Lars inte skulle ha glasögon på sig under fotograferingen. Men que? Precis, för det skulle ju datera bilderna så mycket sa han. Visserligen är det ju en högst personlig åsikt, men bör inte bröllopsbilden spegla bröllopsdagen? Inte ändras för att passa ett tidlöst ändamål? Om bilder ska anpassas för att passa in i det historiska förloppet kan vi lika gärna nu sätta standard med unifrom klädsel, uniform belysning och neutlat ansiktsuttryck. Ve den som ler, det kan i efterhand känna såå 2007!

1. Vi valde att låta fotografera oss efter vigseln. Det blev lite tidspressat, men vi kommer alltid se bilderna och minnas nygift-känslan. Och precis som Tyra Banks säger ”bilden kommer inifrån”. Jag är övertygad om att vår kärlek.. ja bla bla.. ni fattar.. Dessutom ville jag gärna att min klädsel skulle bli en överraskning för Lars!

2. Tänk på miljö och ljus. Reka i god tid innan! Trend just nu är ju att fotas i annan miljö än mot studio-backdrop, men det kräver lite mer av er och fotografen. Glöm inte boka/ansöka om tillstånd etc om ni hittar en annorlunda plats. Tro det eller ej, alla gillar inte bröllopsfotograferingar…

3. En bra fotograf kostar, särskilt i storstäderna. Jag är inte sponsrad av Svenska Förbundet för porträttfotografer, men tänk på att bröllopsbilderna förhoppningsvis ska leva mer er resten av livet. En bra kamera ger inte automatiskt bra ljus, men en duktig fotograf med bra kamera och assistent ökar chanserna betydligt. Dåligt med cash? Börja med att jämföra fotografer, titta på pris och tidigare bilder. Om det blir för dyrt, överväg att hyra in fotograf för enbart kyrkan och bröllopsbild!

4. Lägg inte ALL fotografering på släkting/nära vän/syskon. Tänk på att de är bjudna på bröllopet och vill och ska kunna delta i festligheterna lika mycket som alla andra. Att fotografera är ett stort ansvarområde och ingen nära vän vill elva med era oskarpa bilder på sitt samvete resten av livet. Om ni väljer att ha en fotograf för några timmar, fundera på om ni inte kan dela upp fotograferingen? Kanske kan en perosn ta bilder per bord, någon på dans etc. men inte allt på en enda stackare!

5. Gå en kurs! Ju mer ni själva vet, desto mer kan ni resonera emd fotografen om hur ni vill ha det, och det blir enklare att bedöma bilder hos de fotografer ni överväger att anlita. Vår fotograf Paulina har en kurs för amatörer, men undersök även alternativ på Medborgarskolan m fl.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: